
Al 1925, en una necessitat imperiosa (mai millor dit) de reafirmar la pàtria dels valencians (l'espanyola) i la de la resta dels ciutadans, l'Himne Regional, nascut per a un esdeveniment concret, que tenia una durada concreta a la zona de l'Alameda de València, es convertí per voluntat de la classe alta valenciana en Himne de la Regió, no sense enfrontaments amb un nou nacionalisme valencià que començava a prendre forma i inclús amb Primo de Rivera, qui prohibí que la gent s'alçara per cantar-lo i institucionalitzà la idea de que precedira a l'himne estatal (que no seria massa provocador?). I així han anat passant els anys fins arribar el passat dissabte, quan tota una gentada s'alçà de les cadires i començà a cantar a cor a favor de la glòria a la pàtria.
Hauré de reconèixer ací que, mentre sonava l'Himne, jo també estava de peu, sí, és cert.
Recolzat a la barra, fent-me una cervesa i obviant tan trista estampa.
Foto: Tomás Trenor, president de l'Ateneu Mercantil de València. Màxim impulsor de l'Exposició Regional Valenciana de 1909.
Bibliografia: PÉREZ MORAGÓN, Francesc. Himnes i Paraules. Misèries de la Transició Valenciana, Ed. Afers, Catarroja, 2010.
Els catalans som complicats, però els valencians ens guanyeu. Aquesta duplicitat que ens han posat dins el cap al final ens fa parar bojos. Però a València molta gent té el cap això de 'regió', i a Catalunya la cosa ha canviat una mica. I què més voldríem que canviar el nostre himne, però de moment encara ens queden cadenes que segar.
ResponEliminaMolt bon article. I molt necessari.
ResponElimina